lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit

Pikorde

2 januari 2015

0 Reacties

Wanneer je in een kippenhok enkele andere hennen plaatst wordt er altijd een robbertje gevochten onderling om de pikorde te bepalen… In het veldrijden lijkt dit fenomeen zich dit seizoen ook af te spelen.

Youngsters Wout Van Aert en Mathieu Van der Poel, die vorig jaar al enkele malen aan het venster kwamen kijken bij de eliterenners blijken zich dit jaar te nestelen aan de top van het veldrijden. Ook Jens Adams laat zich vaak zien, evenals Laurens Sweeck, David Van der Poel, Van Kessel, Merlier, Vermeersch… en zelfs Baestaens die na een latere seizoensstart ook af en toe vooraan terug te vinden is. Grootste slachtoffer blijkt Opperhaan Nys te zijn. Na het plotse afscheid van Niels Albert, die noodgedwongen aan de kant moest blijven omwille van een hartprobleem, zou niemand Nys wat kunnen doen dit seizoen. Niets bleek echter minder waar… Daar waar hij tot voor kort de wedstrijden en de klassementen bleek te controleren heeft hij het nu steeds moeilijker om aan te klampen. De echtscheiding, de leeftijd,… het is voor hemzelf en zijn entourage koffiedik kijken wat de oorzaak van het mindere presteren is.

Zaak is dat de jongere generatie er van bij de start de pees zwaar oplegt. Adempauzes inlassen waardoor „de oudere generatie” terug kan aanklampen is er niet langer bij. Gewoon „full gas” en wie kan volgen heeft geluk. Wie dat niet kan, tja die heeft gewoon pech en kan meestrijden voor de resterende ereplaatsen.

De kemphanen Van Aert en de jongste Van der Poel zullen menig veldritliefhebber ook in de toekomst doen genieten.
-- Nancy Van Peer--

De voorbije wedstrijden is zo het al vaker gebleken. Enkel Meeusen lijkt in staat te zijn om de twee jonge kemphanen te volgen. Al blijft het voor hem ook moeilijk om zich in die podiumstrijd niet op te blazen. Pauwels is ook aan een goed seizoen bezig… evenals Lars van der Haar die jammergenoeg zijn koppositie in de wereldbeker door ziekte zag verloren gaan. Pauwels leidt dit klassement en zal deze naar alle waarschijnlijkheid ook winnen.

De andere klassementen worden aangevoerd door de twee jongsten van het pak. Superprestige wordt geleid door Van der Poel, met slechts 1 puntje verschil op Pauwels en 2 op Van der Haar. Ook Meeusen kan in dit klassement nog wat opschuiven, als hij gespaard blijft van pech. Pech die hem een mooie tweede plek door de neus boorde in de BPost Trofee. Een lekke band nekte hem in Baal. Leider in dit klassement is momenteel Wout Van Aert en ook hij zal deze allicht voor de eerste maal op zijn naam schrijven.

Van Aert, superlatieven komen momenteel te kort om zijn prestaties van de voorbije week te beschrijven. Nys kon het gisteren na de wedstrijd op zijn eigenste Balenberg niet beter zeggen. "Van Aert steekt er bovenuit, wie dat ontkent is blind of kent niks van cross", zei de Belgische kampioen.

Met het BK op komst wordt het dus uitkijken voor de gevestigde waarden. Nys mag dan al iets betere prestatie neerzetten, zijn Belgische titel voor de 5de maal op zijn conto schrijven zal allicht te hoog gegrepen zijn. Hij zal al blij mogen zijn met een podiumplaats… Kampioenschapsrenners Peeters en Wellens zullen naar alle waarschijnlijkheid ook geen rol van betekenis spelen op het nakende BK. Al weet je met die twee nooit.

Peeters had een lastig seizoensbegin, zeker vlak voor en na het overlijden van zijn vader maar lijkt nu, geïnspireerd door de prestaties van zijn ploeggenoten Van Aert en Adams, terug goed op dreef te zijn. Wellens, geplaagd door de rug, blijft dit seizoen knokken voor elke plek maar heeft er jammergenoeg nog geen enkele keer de vruchten van kunnen plukken. Een plaats in de top tien is het hoogste wat hij dit seizoen kan betrachten.

Wie dit seizoen ook niet op toeren lijkt te komen is Bart Aernouts, die besloten heeft om een maandje rust in te bouwen. Ook al mist hij dan het BK, het herstel is voor hem het belangrijkste. Ook Klaas Vantornout heeft het dit seizoen lastiger dan de voorbije jaren, en de virale infectie die hij twee weken geleden opliep blijft hem nog steeds parten spelen… Hopelijk betert dat snel want ook hij is iemand die zich op kampioenschappen kan focussen.

Nationale kampioenschappen die zich niet alleen bij ons zullen ontpoppen tot de wedstrijd van het jaar. Ook in Nederland belooft het spannend te worden. Lars Van der Haar, Mathieu en David van der Poel, Corné Van Kessel zijn allen pretendenten op de titel. In Duitsland wordt het afwachten of Philipp Walsleben zijn goede vorm ook daar kan tonen. Steeds is het net niet geweest en met een Marcel Meisen en Sacha Weber wordt het toch ook daar afwachten. Tsjechië zal het dit jaar zonder Stybar moeten stellen. Hij focust zich naar verluidt op de klassiekers van de weg en laat het veldrijden noodgedwongen links liggen. Gelukkig hebben ze daar Bina die de kop lijkt op te steken, en Simunek. Al heeft die laatste het geluk niet echt aan zijn zijde.

En het WK, ook daar is het laatste woord nog niet gezegd… En de speculaties rond het feit dat Van Aert beter bij de profs van start gaat omdat hij, volgens de bondscoach, bij de beloften enkel maar kan verliezen en bij de profs enkel winnen. Zijn eigen entourage, met nieuwbakken coach Albert op kop, zegt dat Wout tijd genoeg heeft om WK bij de elites te worden. En zij kunnen het weten. De jeugd heeft nog al de tijd om te groeien…

Zo zie je maar, de negativisten die dachten dat het veldrijden na Nys niets meer zou voorstellen hebben het mis. De kemphanen Van Aert en de jongste Van der Poel zullen menig veldritliefhebber ook in de toekomst doen genieten. Want is het niet zo een tweestrijd die de cross groot maakte? En is dat niet wat de cross de laatste jaren gemist heeft?